Tillbaka till partnerkampanjen Stäng

Innan du gifter dig

Ska du gifta dig? Stort grattis önskar vi på Verahill! Oavsett storlek på bröllopet har ni säkert huvudena fulla av tankar på ceremonin, kläder, eventuell mottagning och bröllopsresa. Som om det inte vore nog finns det dessutom en hel del juridik kring äktenskap som är viktig att ha koll på. För att ni ska kunna fokusera fullt ut på den stora dagen och ert liv tillsammans har Verahill satt ihop en juridisk checklista med allt ni behöver tänka på innan ni säger ja till varandra.

Checklista - Innan du gifter dig

Beställ hindersprövning

För att ni ska kunna gifta er måste ni visa upp ett intyg om hindersprövning för vigselförrättaren. Hindersprövningen visar att ni är över 18 år, inte för nära släkt med varandra och att ingen av er är gift med eller registrerad partner till någon annan. Hindersprövningen beställer ni från Skatteverket.

Planera er bodelning

Det kan verka dramatiskt och tråkigt att tänka på, men äktenskap tar också slut. Det kan bero på att någon av er dör eller att ni skiljer er. Oavsett skälet till att äktenskapet tar slut ska en bodelning göras. Då är det viktigt att ni tänkt igenom hur ni vill att era tillgångar ska fördelas. När ni gifter er är huvudregeln att allt ni äger blir giftorättsgods och ska delas lika mellan er när äktenskapet tar slut. Om ni inte vill ha en hälftendelning behöver ni upprätta ett äktenskapsförord, där ni kan avtala om att till exempel ett lantställe eller era sparpengar inte ska ingå i bodelningen. Ett äktenskapsförord ska registreras hos Skatteverket och det görs med fördel redan innan ni gift er så att ni vet vad som gäller när ni bytt ringar.

Fundera över arvet

I och med att ni gifter er blir ni varandras arvingar. Vad många inte vet är dock att ni bara ärver varandra med fri förfoganderätt, vilket innebär att arvet efter din make/maka ska gå tillbaka till hens släkt efter att även du gått bort. Om någon av er har barn från tidigare förhållande har efterlevande maken ingen arvsrätt utan arvet går direkt till särkullbarnet. Vill ni frångå lagens arvsordning behöver ni upprätta ett testamente. Ett testamente registreras inte någonstans, men det finns flera formkrav som man måste följa för att testamentet ska bli giltigt.

Se till att ni kan ta hand om varandra om olyckan är framme

De flesta som lever tillsammans tycker nog att det är självklart att man ska ta hand om varandra och fatta beslut för varandras räkning om den ene skulle bli svårt sjuk. Det kan handla om att fatta beslut om ert boende och kunna byta bostad om en av er blir långvarigt sjuk med ett stort vårdbehov, eller att sköta den sjukes ekonomi. För att det ska vara möjligt behöver ni ge varandra framtidsfullmakter. Framtidsfullmakt är ett ganska nytt juridiskt dokument och det är viktigt att den skrivs på rätt sätt, så att den fungerar som ni vill. Liksom testamenten registreras inte framtidsfullmakter någonstans men det finns formkrav som måste uppfyllas för att fullmakten ska gå att använda.

Låter det svårt och komplicerat? Vi på Verahill hjälper er gärna på vägen med det juridiska. Efter att ni betat av punkterna på listan kan ni fokusera fullt ut på ert bröllop och resten av ert liv tillsammans.

.

Kontakta oss idag!

Läs alla våra checklistor