Tillbaka till partnerkampanjen Stäng
  1. Familjejuridik
  2. Livssituationer
  3. Våld i nära relation

Våld i nära relation

Som jurister inom familjerätten möter vi många människor i olika situationer. Bland annat föräldrar som inte kan komma överens och hamnat i en konflikt. Vårt fokus ligger alltid på lösningar för barnets bästa.

Verahill hjälper dig när du eller ditt barn är våldsutsatt

 

På Verahill har vi gedigen erfarenhet och spetskompetens när det gäller både vårdnadstvister och våld i nära relationer. Det kan vara fysiskt, psykiskt eller ekonomiskt våld - och ibland en kombination av alla delar.

Vi är också specialister på parallella processer, det vill säga fall där det samtidigt är aktuellt med både målsägandebiträdesuppdrag, ombudskap i vårdnadstvist/bodelningstvist samt en process kring LVU/barn i skyddat boende. Vi hjälper då till med hela komplexiteten kring de parallella processerna.

Verahill stöttar organisationen UNIZON och samarbetar även med Barnombudet och andra föreningar/organisationer som arbetar för barnets bästa och med barns rättigheter. Vi verkar i debatten och deltar i det viktiga och praktiska samarbetet med kommuner och landsting. Många vill också höra oss föreläsa vid olika event.

Våra jurister erbjuder stöttning inom följande

  • VBU - Vårdnad Boende Umgänge
  • LVU - Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga
  • Målsägarbiträde
  • Barn i skyddat boende
  • Övrigt inom barnrätten

Helena Kumblad
Processchef och Senior jurist

Helena brinner för alla frågor rörande barns rättigheter och drivs av att arbeta med konfliktdämpande processer. Hon har en gedigen utbildning och lång erfarenhet, bl a som advokat, medlare, samtalsledare och barnrättsspecialist.

Helena Kumblad
08-556 580 00

Martina Vivlund
Senior jurist och Senior affärsutvecklare processrätt

Martina är en erfaren jurist som under flera år arbetat med olika typer av domstolsprocesser och företrätt klienter i tvistemål och familjemål - alltid med barnets bästa i fokus.

Martina Vivlund
040-625 20 11

Några av Verahills specialister

Som jurist på Verahill har man inte bara kontakt med kunder som behöver hjälp. Vi engagerar oss också för att driva opinion och förändring, bl a genom att bidra med kunskap i samtal med politiker, organisationer och andra aktörer med samma mål.

Det ekonomiska våldet 

Ekonomiskt våld kan bestå i många delar och kan smyga sig på under lång tid. Det är ett våld som inte alltid syns, men som alltid drabbar. Som jurister möter vi dagligen familjer där balansen och respekten saknas. Det är viktigt att inse att det som drabbar en förälder också drabbar barnen. Tillsammans kan vi förändra framtiden för kvinnor, barn, och även de män som riskerar att hamna i samma situation.

Vad är ekonomiskt våld?

Ekonomiskt våld innebär att en partner använder ekonomi som ett verktyg för kontroll, förtryck eller manipulation. Det kan yttra sig på flera sätt och i våra exempel utgår vi från att det är kvinnan som är den drabbade.

  • Förhindra tillgång till pengar: Kvinnan nekas tillgång till egna bankkonton eller kort.
  • Kontrollera utgifter: Alla inköp eller ekonomiska beslut måste godkännas av mannen.
  • Skuldsättning: Kvinnan kan tvingas ta lån eller krediter som hon inte har kontroll över.
  • Hindra arbete eller utbildning: Kvinnan får inte jobba, vilket gör henne ekonomiskt beroende.
  • Förhala juridiska processer: I separationer och bodelningar kan mannen förhala processen för att ytterligare skapa ekonomiska hinder för kvinnan.

Handlingarna begränsar kvinnans frihet och skapar en långvarig ekonomisk osäkerhet som även påverkar barnen.

Hur påverkas barnen av ekonomiskt våld?

När en kvinna utsätts för ekonomiskt våld påverkas även barnen, både direkt och indirekt. Brist på resurser kan innebära att det saknas pengar till  grundläggande behov som mat, kläder och fritidsaktiviteter. Barn som ser och förstår familjens ekonomiska situation kan uppleva stress och oro, och de riskerar även att växa upp med en osund syn på ekonomi och relationer. Det är också vanligt att ekonomiskt våld finns där annat våld finns, fysiskt, såväl som psykiskt våld. Barnen befinner sig då ofta i en våldskontext som är komplex och svår att upptäcka från någon utanför familjen.

Vad kan vi göra för att motverka ekonomiskt våld?

Det är ett gemensamt ansvar att motverka ekonomiskt våld. Här är några sätt vi kan bidra till förändring:

  • Öka medvetenheten: Prata mer öppet om ekonomiskt våld. Genom att sprida information kan fler kvinnor få hjälp att identifiera våldet.
  • Erbjuda stöd och utbildning: Organisationer kan erbjuda rådgivning och utbildning för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet, t.ex. kvinnojourer
  • Främja jämställd ekonomi i relationer: Uppmuntra öppenhet och delat ekonomiskt ansvar i parrelationer.
  • Stöd till barnen: Barn i familjer där ekonomiskt våld förekommer lever ofta med annan typ av våld i sin hemmiljö, barnen har rätt till stöd för att hantera sina upplevelser.
  • Stöd kvinnojourer och organisationer: Kvinnojourer och ideella organisationer spelar en viktig roll i att hjälpa drabbade kvinnor och barn.

Ekonomiskt våld är ett  förtryck som har långtgående konsekvenser för familjer. Genom att öka medvetenheten och erbjuda stöd kan vi tillsammans bidra till en tryggare framtid.

Våld vid vårdnads- eller bodelningstvist

 

När våld förekommer i en relation kan det vara svårt att identifiera och förstå de olika dynamikerna, särskilt när makt och kontroll är inblandade. Barn som bevittnar eller utsätts för våld i dessa sammanhang är särskilt utsatta.

 I vårdnadstvister kan föräldrar använda våld eller hot om våld för att manipulera eller skrämma den andra föräldern, vilket påverkar barnens trygghet och välmående.

Samma våldsamma beteenden kan också komma till uttryck i bodelningstvister där ekonomiska och personliga konflikter trappas upp och barnen dras in i en känslomässig krigszon. 

Barns våldsutsatthet är ofta en osynlig del i de juridiska processerna. Det gör att behovet av skydd och stöd är stort. På Verahill arbetar vi både systematiskt och empatisk vid rättsprocessen och även i besluten kring lämpliga stödåtgärder. 

Barnfridsbrott - lagstiftning som skyddar

Barnfridsbrott är en brottsrubricering i svensk lag som infördes den 1 juli 2021. Den syftar till att skydda barn från att bevittna våld eller andra kränkande handlingar i nära relationer. Brottet innebär att en person kan straffas om ett barn bevittnar våld, hot eller andra brottsliga handlingar mellan närstående vuxna, till exempel mellan föräldrar eller andra vuxna i barnets närhet.

Barnfridsbrottet kan leda till fängelse, och syftet med lagen är att uppmärksamma den skada som kan uppstå för barn som utsätts för dessa situationer, även om barnet inte själv är fysiskt drabbat. Detta är en del av ett bredare arbete för att stärka barns rättigheter och skydda dem från att påverkas av våld i hemmet.

Har du frågor kring en viss situation eller kring den allmänna lagstiftningen är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi hjälper gärna till.