Äktenskapsförord
Som gifta har ni valt att leva tillsammans och därmed att dela på mycket. Men skulle ni i framtiden av olika anledningar behöva göra en bodelning kan det vara bra att tänka till innan. I det läget kanske det inte känns helt självklart att dela till exempel fritidshuset, företaget eller ett arv. Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan er som gifta där ni listar de tillgångar som ska vara enskild egendom eller giftorättsgods. Det innebär att tillgångarna ni skriver in som enskild egendom inte kommer delas mellan er i en bodelning. Allt som inte är enskild egendom kallas för giftorättsgods. Värdet på giftorättsgodset ska vid en bodelning delas mellan er makar. Ni kan skriva ett äktenskapsförord när som helst i ert äktenskap, även inför att ni ska gifta er.
Ett äktenskapsförord kan skrivas för all egendom, vissa specifika tillgångar eller endast en av makarnas egendom.
Vad kostar ett äktenskapsförord?
Fast pris från: 5 500 kr
I ett fast pris ingår rådgivning och upprättande av en juridisk handling. Varje ärende är dock unikt och i vissa ärenden ser vi att situationer kräver mer omfattande juridik. Därför arbetar vi med "från-priser" och inleder varje ärende med ett samtal och en prisuppskattning. Allt för att du som kund ska känna dig trygg.
Varför ska man ha ett äktenskapsförord?
Med ett äktenskapsförord kan ni koncentrera er på det viktigaste: äktenskapet och förhållandet. När ni vet vad som gäller vid en eventuell skilsmässa undviker ni onödigt bråk och ökar chansen att förbli vänner efteråt.Genom ett äktenskapsförord kan ni bestämma att vissa saker ska vara enskild egendom. Det betyder att den egendomen inte ska omfattas av reglerna om giftorätt och alltså inte tas med i er bodelning vid en skilsmässa (och heller inte vid ett dödsfall)
Genom att skriva ett äktenskapsförord kan ni även bestämma att reglerna om giftorätt överhuvudtaget inte ska gälla i ert äktenskap. Då blir allt enskild egendom. Det innebär att allt det du äger förblir ditt och allt som din make äger förblir hans eller hennes. Det är också möjligt att, genom ett äktenskapsförord, avtala att framtida bodelning ska avgöras enligt svensk lag och svensk domstol. Detta blir aktuellt främst i de fall där makarna har olika medborgarskap, äger egendom belägen i utlandet eller bosätter sig i utlandet.
Har ni redan innan bestämt vem som ska ha vad vid en eventuell skilsmässa kan ni undvika tvister och gräl om saker eller pengar. Om ni skulle ändra er under äktenskapets gång går det att skriva ett nytt äktenskapsförord. Det är aktuellt i de fall då ni antingen har angivit något som enskild egendom och önskar ändra tillbaka det till giftorättsgods, eller tvärt om.
Då kan det vara bra att ha ett äktenskapsförord
Ni kan själva bestämma vad som ska ingå vid en bodelning och vad som ska vara enskild egendom. Vanliga faktorer som är vanliga att vilja skriva äktenskapsförord om är:
Äktenskapsförord för fastighet/bostadsrätt
Om någon eller båda av er sedan tidigare äger en fastighet eller bostadsrätt som ni inte vill behöva dela vid en eventuell skilsmässa är det bra att säkra detta med ett äktenskapsförord. Ett äktenskapsförord för fastighet kan dock inte reglera ägandeförhållandena. Önskar ni ändra detta behöver ni även skriva ett skuldebrev, och om det gäller en fastighet kan ni även ändra lagfarten så allt är som ni önskar.
Företag
Något som är viktigt för alla företagare att känna till är att ditt företag räknas som giftorättsgods, oavsett om det är en enskild firma eller ett aktiebolag. Det är därför att rekommendera att skriva in ditt företag eller de aktier du har i ett aktiebolag för att slippa ge bort hälften vid en eventuell skilsmässa. Vissa aktiebolag kan även ha en klausul där det krävs ett äktenskapsförord för de som är delägare.
Pengar, aktier och värdepapper
Om ni går in i äktenskapet med olika ekonomiska förutsättningar är det viktigt att veta att pengar, aktier och värdepapper räknas också som giftorättsgods. Om du har sparat och/eller investerat större summor kan det därför vara klokt att skydda ditt kapital. Det ger dig möjlighet att fatta ekonomiska beslut på egen hand, och du kan även göra framtida avkastningar till enskild egendom.
Gåva eller arv
Om någon eller båda förväntas få eller redan har mottagit en större gåva eller arv är det klokt att inkludera detta i ert äktenskapsförord. Om det inte står i ett gåvobrev eller testamente att det ska vara enskild egendom räknas det som giftorättsgods. Exempel på detta kan vara något som du fått eller ärvt som du vill ska stanna i släkten vid en bodelning.
Tillgångar som ägs tillsammans med andra
Det är vanligt att äga till exempel ett fritidshus eller mark tillsammans med syskon eller andra släktingar. Vill du skydda din del av tillgången från att delas vid en eventuell skilsmässa rekommenderar vi att du inkluderar tillgången i ett äktenskapsförord.
Äktenskapsförord vid dödsfall
En bodelning vid skilsmässa är på många sätt ganska lik den som sker vid ett dödsfall. Att ha ett äktenskapsförord vid dödsfall kan aldrig reglera arvsordningen eller fördela arvet, utan för detta krävs ett testamente.
Ni som äkta makar har arvsrätt enligt lag och allt giftorättsgods delas på hälften mellan den efterlevande maken och den avlidnes dödsbo. Den efterlevandes del ärvs med full äganderätt, vilket innebär att personen får göra av den vill med egendomen, inklusive testamentera bort den.
Formkrav för äktenskapsförord
Ett äktenskapsförord kan se ut på olika sätt beroende på vilka tillgångar ni väljer att ta med. För att det ska bli juridiskt giltigt krävs följande:
1. Det ska upprättas skriftligen.
2. Det ska vara daterat.
3. Det ska finnas underskrift från er båda.
4. Det ska registreras hos Skatteverket.
Trots att det inte finns så många formella krav på ett äktenskapsförord rekommenderar vi att i tar hjälp av en jurist som kan utforma det. Då kan ni vara säkra på att allt är tydligt formulerat och att ni har fått med allt ni vill. Det blir extra viktigt om ni har olika medborgarskap eller är bosatta i utlandet och vill att svensk lagstiftning ska gälla.
Registrera ert äktenskapsförord
Ett äktenskapsförord behöver registreras hos Skatteverket för att vara giltigt. Det kostar 275 kr i ansökningsavgift och ni skickar in originaldokumentet som ni sedan får tillbaka efter registrering. Är det så att ni väljer att göra ändringar och skriver ett nytt äktenskapsförord behöver det nya också registreras för att ändringen ska bli giltig.
Vad gäller om man inte har ett äktenskapsförord?
Om ni inte har skrivit ett äktenskapsförord gäller huvudregeln om giftorätt om ni skiljer er. Det betyder att ni delar lika på allt. Ni har båda rätt till hälften var av det samlade nettovärdet på gemensamma tillgångar, inklusive egendom som ni skaffade innan ni träffades och gifte er. Om utländsk lag blir tillämplig på bodelningen kan den bli väldigt orättvis. Om äktenskapet upphör på grund av dödsfall kan det enligt vissa utländska lagstiftningar bli aktuellt med endast arvskifte och inte bodelning eftersom landet saknar regler om bodelning. Är maken som avlider mer förmögen kan konsekvenserna för den efterlevande maken bli förödande. Det är därför av betydelse att genom äktenskapsförordet avtala vilket lands lag som ska ligga till grund för en framtida bodelning.
Vi kan hjälpa dig
För oss på Verahill är det viktigt att ni ska känna er trygga och kunna vila i tanken om att ni kan skiljas som vänner och slippa onödiga bråk och tvister om egendomar. Behöver du hjälp av oss kostar ett äktenskapsförord 5.000 kr (+ ans.avg.), och då ingår även rådgivning!
Svar på vanliga frågor
Att ha ett äktenskapsförord vid en skilsmässa innebär att den egendom ni skrivit in i avtalet ska vara enskild. Det betyder att den inte behöver delas vid en eventuell skilsmässa.
Det finns många situationer när det är bra att ha ett äktenskapsförord. Några exempel är om du har fått en större gåva eller arv, om ni har medborgarskap i annat eller olika länder. Andra fall där det är viktigt är om du äger ett fritidshus tillsammans med släktningar eller är egenföretagare med enskild firma eller äger aktier i ett aktiebolag.
Vi rekommenderar att du tar juridisk hjälp. Hos oss på Verahill kostar ett äktenskapsförord 5.000 kr (+ ans.avg.). Då får ni även rådgivning och vi fakturerar när ärendet är avslutat!
Att upprätta ett äktenskapsförord innebär att ni som äkta makar skriver ett avtal om vad som ska vara enskild egendom och inte delas lika mellan er egendom vid en eventuell skilsmässa.
Ett äktenskapsförord ska vara skriftligt, daterat och var underskrivet av båda makarna. För att det ska vara giltigt måste det även registreras hos Skatteverket, vilket kostar 275 kr i ansökningsavgift.