Vad kostar en arvstvist?
En arvstvist kan bli både känslomässigt och ekonomiskt krävande. Kostnaden varierar beroende på hur komplicerad tvisten är och om den kan lösas genom förhandling och därmed förlikning, eller måste drivas i domstol.
Många vill självklart veta vad det kommer att kosta innan man bestämmer sig, men det beror på flera faktorer - bland annat behovet av juridisk rådgivning, om en boutredningsman eller skiftesman behöver anlitas och om tvisten hamnar i rätten.
Vid det inledande kostnadsfria telefonsamtalet går vi igenom din juridiska situation och ser över hur vi på bästa möjliga vis kan hjälpa dig vidare. Vi gör en uppskattning av pris och tidsåtgång och sätter en gemensam plan framåt. Värdet på den kostnadsfria rådgivningen är 750 kr inkl moms.
Om- eller avbokning måste ske senast 12 timmar innan din mötestid. I andra fall debiteras motsvarande kostnad om 750 kr.
Om du väljer att ta vidare hjälp från oss tillämpas sedan en timtaxa motsvarande vår ordinarie taxa för 2025 om 2 990 kr / timme.
Vilka faktorer påverkar kostnaden?
Det finns flera aspekter som kan påverka hur dyr en arvstvist blir:
- Om tvisten kan lösas genom förhandling och förlikning - Om arvingarna kan enas utan att gå till domstol blir kostnaderna betydligt lägre.
- Behovet av en boutredningsman eller skiftesman – Om dödsboet är svårt att hantera kan tingsrätten utse en boutredningsman eller skiftesman, vilket medför extra utgifter.
- Ombudskostnader – En arvstvist kräver ofta juridisk hjälp, där arvoden kan variera beroende på komplexitet och tidsåtgång.
- Domstolskostnader – Om tvisten hamnar i tingsrätten kan rättegångskostnaderna bli höga, då den förlorande parten kan få stå för den vinnande partens ombudskostnader.
Exempel på vanliga kostnader
Juridisk rådgivning för att förstå sina rättigheter och alternativ debiteras per timme. Vår prislista hittar du här. Om en boutredningsman eller skiftesman utses av tingsrätten kan dennes arvode ligga på 2 000–3 500 kr per timme, vilket vanligtvis betalas av dödsboet.
Om tvisten går till domstol beror totala kostnaden helt på om det är en enkel process eller om ärendet går vidare till hovrätten i en mer långdragen tvist.
I vissa fall kan den part som förlorar målet tvingas betala motpartens rättegångskostnader, vilket gör det viktigt att noga överväga om en tvist är värd att driva.
Kan man få hjälp med kostnaderna?
I vissa fall kan kostnaderna täckas genom rättsskyddet i hemförsäkringen, där en del av juridikkostnaderna ersätts - med viss självrisk. För personer med låg inkomst kan det också finnas möjlighet att ansöka om statlig rättshjälp.
Hur kan man hålla nere kostnaderna?
Det mest kostnadseffektiva sättet att hantera en arvstvist är att försöka lösa den genom förhandling och förlikning snarare än att ta ärendet till domstol. Att anlita en jurist tidigt i processen kan också vara en fördel, eftersom det kan ge en bättre förståelse av de juridiska möjligheterna och minska risken för en utdragen och kostsam tvist.
Om du behöver vägledning kring arvstvister, kan våra jurister på Verahill hjälpa dig att få en tydlig bild av vad som gäller i just din situation.