Vad är en bodelning?
Bodelning är en juridisk process där två parter delar upp sina tillgångar och skulder när deras ekonomiska förhållande förändras. Det kan ske vid skilsmässa, separation mellan sambor eller vid ett dödsfall. Syftet med bodelningen är att avgöra hur egendomen ska fördelas mellan parterna på ett rättvist sätt enligt gällande lagar.
Men hur går en bodelning till och vad behöver man tänka på?
Vid det inledande kostnadsfria telefonsamtalet går vi igenom din juridiska situation och ser över hur vi på bästa möjliga vis kan hjälpa dig vidare. Vi gör en uppskattning av pris och tidsåtgång och sätter en gemensam plan framåt. Värdet på den kostnadsfria rådgivningen är 750 kr inkl moms.
Om- eller avbokning måste ske senast 12 timmar innan din mötestid. I andra fall debiteras motsvarande kostnad om 750 kr.
Om du väljer att ta vidare hjälp från oss tillämpas sedan en timtaxa motsvarande vår ordinarie taxa för 2025 om 2 400 kr / timme.
När görs en bodelning?
En bodelning kan ske i flera olika situationer:
- Vid skilsmässa - När ett äktenskap upplöses delas makarnas tillgångar enligt äktenskapsbalkens regler, om inget annat har avtalats genom till exempel ett äktenskapsförord.
- Vid separation mellan sambor – Sambor har möjlighet att begära bodelning, men den gäller endast gemensam bostad och bohag som köpts för gemensamt bruk. En bodelning kan bara genomföras om en sambo begär det inom ett år från dagen för separationen.
- Vid dödsfall – Om den avlidne var gift delas tillgångarna mellan den efterlevande maken och dödsboet. Sambor kan också begära bodelning vid dödsfall, men har inte samma rättigheter som makar.
Vad ingår i en bodelning?
Vad som ingår i en bodelning beror på om parterna har varit gifta eller sambor.
För gifta makar omfattar bodelningen allt som räknas som giftorättsgods – det vill säga alla tillgångar som inte är enskild egendom genom äktenskapsförord, arv eller gåva med särskilt förbehåll. Det kan inkludera:
- Fastigheter och bostadsrätter
- Bankkonton och värdepapper
- Fordon
- Möbler och annan lös egendom
För sambor är bodelningen mer begränsad. Endast bostad och bohag som köpts för gemensamt bruk delas. Sparande, aktier och andra tillgångar ingår inte, om det inte finns avtal om samägande alternativt så kallat Dolt samägande.
Hur går en bodelning till?
Bodelningsprocessen kan variera beroende på om parterna är överens eller inte.
- Upprätta en bouppteckning
Alla tillgångar och skulder listas och värderas. - Dela upp egendomen
En rättvis fördelning görs enligt gällande lag. - Upprätta ett bodelningsavtal
Om parterna är överens skrivs ett avtal som reglerar uppdelningen - Lösning vid oenighet
Om parterna inte är överens kan en bodelningsförrättare utses av domstolen för att fatta ett beslut.
Hur lång tid tar en bodelning?
Tiden för en bodelning beror på hur komplex situationen är och om parterna är överens. Om båda parter kan samarbeta och skriva under ett bodelningsavtal kan processen vara klar inom några månader.
Om det däremot finns oenighet, kan det ta ett år eller längre om ärendet måste lösas i domstol.
Måste en bodelning registreras?
Nej, en bodelning behöver inte registreras hos Skatteverket om parterna är överens. Däremot kan det vara en bra idé att registrera bodelningen för att undvika framtida tvister.
Behöver du hjälp med en bodelning?
Att genomföra en bodelning kan vara en komplex process, särskilt om det finns oenighet mellan parterna. Våra jurister på Verahill kan hjälpa dig att förstå vad som gäller och se till att bodelningen sker på ett rättvist sätt. Vi kan erbjuda såväl medling i bodelning, ombudskap i bodelning samt åta oss uppdrag som bodelningsförrättare.