Tillbaka till partnerkampanjen Stäng
  1. Familjejuridik
  2. Tjänster
  3. Vårdnadstvist
  4. Hur långt får man flytta vid gemensam vårdnad?

Hur långt får man flytta vid gemensam vårdnad?

När föräldrar har gemensam vårdnad uppstår ofta frågor om hur långt den ena föräldern får flytta med barnet. Många undrar om det finns någon lagstadgad gräns för hur långt en flytt får vara – men i praktiken handlar det om vad som är bäst för barnet och hur flytten påverkar umgänge och vardagsrutiner.

Om en förälder vill flytta längre bort kan det få konsekvenser för hur vårdnaden fungerar i praktiken. Därför är det viktigt att förstå vilka regler som gäller och hur en flytt kan påverka både barnet och den andra föräldern.

Vid det inledande kostnadsfria telefonsamtalet går vi igenom din juridiska situation och ser över hur vi på bästa möjliga vis kan hjälpa dig vidare. Vi gör en uppskattning av pris och tidsåtgång och sätter en gemensam plan framåt. Värdet på den kostnadsfria rådgivningen är 750 kr inkl moms.

Om- eller avbokning måste ske senast 12 timmar innan din mötestid. I andra fall debiteras motsvarande kostnad om 750 kr.

Om du väljer att ta vidare hjälp från oss tillämpas sedan en timtaxa motsvarande den av staten fastställda rättshjälpstaxan som för år 2025 är 1982,50 kr / timme.

Läs mer om vårdnadstvist

Finns det en gräns för hur långt man får flytta?

Det finns ingen specifik lag som säger exakt hur långt en förälder får flytta vid gemensam vårdnad, men eftersom vårdnaden innebär ett gemensamt ansvar, måste båda föräldrarna ta hänsyn till barnets bästa.

En flytt inom samma stad leder sällan till större problem, men om avståndet blir så stort att det påverkar barnets möjlighet till regelbundet umgänge med den andra föräldern, kan det bli en juridisk fråga.

Om en förälder flyttar utan att komma överens med den andra, kan det resultera i att vårdnadsförhållandet behöver ses över. I vissa fall kan en domstol besluta att barnet ska bo kvar hos den förälder som inte flyttat, särskilt om flytten gör det svårt att upprätthålla en stabil vardag och rimliga restider till exempel skola och förskola.

Måste den andra föräldern godkänna flytten?

Det beror på hur flytten påverkar barnets liv. Om flytten gör att barnet behöver byta skola eller att umgänget med den andra föräldern försvåras, anses det vara ett avgörande beslut som kräver samtycke från båda vårdnadshavarna.

Om den ena föräldern motsätter sig flytten, kan det leda till att en domstol behöver avgöra saken. Domstolen kommer då att utgå från:

  • Hur flytten påverkar barnets skolgång och sociala sammanhang.
  • Vilka möjligheter det finns för fortsatt umgänge med den andra föräldern.
  • Om flytten är nödvändig, exempelvis på grund av jobb eller familjeskäl.

Om föräldrarna inte kan komma överens kan den förälder som vill flytta ansöka om ensam vårdnad för att själv kunna fatta beslutet.

Vad händer om en förälder flyttar utan samtycke?

Om en förälder flyttar långt bort utan att diskutera det med den andra vårdnadshavaren kan det få konsekvenser. Den andra föräldern kan då vända sig till tingsrätten och ansöka om ändring av vårdnaden eller boendet.

Om domstolen anser att flytten påverkar barnets välmående negativt, kan det innebära att vårdnaden ändras eller att barnet får bo kvar hos den förälder som inte har flyttat.

Om flytten görs utan samtycke och ena föräldern tar med sig barnet mot den andra förälderns vilja, kan det vara ett brott: egenmäktighet med barn. I de allra flesta fall är det alltid bäst att föräldrarna gemensamt tar beslut om flytt. Det finns dock vissa undantagsfall där ena föräldern söker skydd på grund av våldsutsatthet, här gäller andra förutsättningar.

Hur kan föräldrar hantera en flytt på bästa sätt?

Föräldrar som har gemensam vårdnad bör försöka samarbeta så långt det är möjligt. Om en flytt är nödvändig är det viktigt att ha en öppen dialog och att hitta lösningar som fungerar för barnet.

I vissa fall kan en bra lösning vara att skapa en umgängesplan, där barnet exempelvis bor längre perioder hos den ena föräldern men får träffa den andra under skollov och helger. En skriftlig överenskommelse kan minska risken för framtida konflikter.

Viktigt att tänka på innan du flyttar

Om du har gemensam vårdnad och planerar att flytta, fundera på följande:

  • Hur påverkar flytten barnets skolgång och dagliga rutiner?
  • Kan umgänget med den andra föräldern fortsätta utan problem?
  • Är flytten nödvändig, eller finns det alternativa lösningar?
  • Har du diskuterat flytten med den andra föräldern och försökt hitta en gemensam lösning?
  • Flytta aldrig från kommunen utan den andre förälderns samtycke.

En flytt behöver inte vara ett problem om båda föräldrarna är överens och det finns en tydlig plan för hur barnets relation till båda föräldrarna ska bevaras. Men om ni inte kommer överens kan det vara bra att söka juridisk rådgivning för att förstå vilka rättigheter och skyldigheter som gäller.

Om du har frågor kring flytt vid gemensam vårdnad kan våra familjerättsjurister på Verahill hjälpa dig att reda ut vad som gäller i just din situation.